Thursday, July 24, 2025

Κίνα Μοιράζεται Σπάνια Σεληνιακά Πετρώματα με τις ΗΠΑ Παρά τις Εμπορικές Έντασεις

Αξίζει να διαβάσετε

Η Κίνα θα επιτρέψει σε επιστήμονες από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να εξετάσουν τα δείγματα πετρωμάτων που συγκέντρωσε από τη Σελήνη. Αυτή η επιστημονική συνεργασία πραγματοποιείται ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη.

Δύο αμερικανικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τη NASA έχουν λάβει πρόσβαση στα σεληνιακά δείγματα που συλλέχθηκαν από την αποστολή Chang’e-5 το 2020, όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος (CNSA).

Ο επικεφαλής της CNSA, Σαν Τζονγκντέ, δήλωσε ότι αυτά τα δείγματα αποτελούν ένα κοινόπλουτο για την ανθρωπότητα, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα.

Οι Κινέζοι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα δείγματα της NASA λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την αμερικανική νομοθεσία στη συνεργασία με την Κίνα.

Σύμφωνα με νόμο του 2011, η NASA δεν επιτρέπεται να συνεργάζεται με την Κίνα, παρά μόνο αν υπάρχει ειδική έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Τζον Λόγκσντον, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής, ανέφερε ότι η πρόσφατη ανταλλαγή δειγμάτων σεληνιακού υλικού δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Παρά τους ελέγχους στην τεχνολογία του διαστήματος, η εξέταση των σεληνιακών δειγμάτων δεν έχει στρατηγική σημασία.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει δασμούς έως 245% στα κινέζικα προϊόντα, ενώ το Πεκίνο έχει ανταπαντήσει με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δείξει πρόθεση για αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, αλλά το Πεκίνο αρνήθηκε την ύπαρξη διαπραγματεύσεων.

Το 2023, η CNSA άνοιξε πρόσκληση για μελέτη των δειγμάτων της Chang’e-5.

Τα δείγματα από την αποστολή Chang’e-5 θεωρούνται ιδιαίτερα, καθώς είναι νεότερα κατά ένα δισεκατομμύριο χρόνια από αυτά των αποστολών Apollo. Αυτό υποδηλώνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σελήνη συνεχίστηκε πιο πρόσφατα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα.

Υπήρξαν απόπειρες διαπραγμάτευσης μεταξύ των αξιωματούχων του διαστήματος των ΗΠΑ και της Κίνας για ανταλλαγή δειγμάτων, αλλά η συμφωνία δεν ευδοκίμησε.

Εκτός από τα πανεπιστήμια Brown και Stony Brook στις ΗΠΑ, επιλέχθηκαν και ιδρύματα από Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Πακιστάν και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σαν από την CNSA δήλωσε ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να διατηρεί ενεργή και ανοιχτή στάση στη διεθνή συνεργασία στο διάστημα, εντός του πλαισίου του Belt and Road Initiative.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το διεθνές δίκτυο συνεργατών της Κίνας στο διάστημα θα συνεχίσει να επεκτείνεται.

Τελευταία άρθρα