Να φύγει ή να μείνει; Η Κίνα, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Apple.
Κάθε iPhone φέρει την ένδειξη ότι σχεδιάστηκε στην Καλιφόρνια. Παρά το γεγονός ότι το κομψό αυτό προϊόν σχεδιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατασκευή του πραγματοποιείται κυρίως στην Κίνα, χώρα που επηρεάζεται άμεσα από τους δασμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι σε ορισμένα κινεζικά εισαγόμενα αγαθά φτάνουν το 245%.
Η Apple πουλάει ετησίως πάνω από 220 εκατομμύρια iPhones, και οι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα εννέα στα δέκα παράγονται στην Κίνα. Από τις οθόνες και τις μπαταρίες, τα περισσότερα εξαρτήματα ενός προϊόντος της Apple κατασκευάζονται, προμηθεύονται και συναρμολογούνται εκεί πριν σταλούν στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας.
Πρόσφατα, το καθεστώς προσωπικής ευαρέστησης διακόπηκε από τον Τραμπ, που απελευθέρωσε τις εισαγωγές ορισμένων ηλεκτρονικών συσκευών από τους δασμούς. Ωστόσο, η ανακούφιση ήταν σύντομη, καθώς ο Τραμπ προέβλεψε περισσότερους δασμούς, υπονοώντας ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις νέες ρυθμίσεις.
Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, που συχνά θεωρείται πλεονέκτημα, αποδεικνύεται τώρα ευάλωτη. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλληλοεξαρτώνται και οι δασμοί έχουν ανατρέψει αυτή τη σχέση, γεννώντας το ερώτημα: ποια είναι περισσότερο εξαρτημένη;
Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από τη συμμετοχή της στις γραμμές συναρμολόγησης μιας από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου, διευκολύνοντας την εισαγωγή καινοτομιών. Η Apple εισήλθε στην κινεζική αγορά τη δεκαετία του 1990 και το 1997, όταν βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης, η Κίνα αποτέλεσε γραμμή σωτηρίας για την εταιρεία.
Το 2001, με την υποστήριξη ενός εμπορικού οίκου στη Σαγκάη, η Apple πραγματοποίησε επίσημη είσοδο στην Κίνα, συνεργαζόμενη με την Foxconn για την παραγωγή iPods, iMacs και στη συνέχεια iPhones. Καθώς η Κίνα άρχισε να συναλλάσσεται δυναμικά με τον υπόλοιπο κόσμο, η Apple επέκτεινε τη δραστηριότητά της.
Το 2008, άνοιξε το πρώτο κατάστημα της στην Κίνα, τη χρονιά που το Πεκίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Apple άνθισε, ανοίγοντας 50 καταστήματα με μεγάλες ουρές καταναλωτών.
Η Foxconn διατηρεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στην Ζενγκζού, γνωστό ως “Πόλη iPhone”. Σήμερα, τα περισσότερα iPhones της Apple κατασκευάζονται από τη Foxconn, με τσιπ από την Ταϊβάν και σπάνια στοιχεία από την Κίνα.
Η άμεση αλλαγή στις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού θα ήταν πλήγμα για την Κίνα, που επιχειρεί να ανακάμψει μετά την πανδημία, καθώς δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσδίδει μια σημαντική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο.
Οι δασμοί του Τραμπ αποτελούν πίεση τόσο για την Κίνα όσο και για τις αμερικανικές εταιρείες. Η Apple βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς τίθεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες και κυβερνητικούς περιορισμούς.
Αν και η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, η αβεβαιότητα γύρω από τους εμπορικούς δασμούς επιμένει, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την εταιρεία.